in Genel

Mavi Işıklar – Aşk Çiçeği (Cover: Shocking Blue – Send Me A Postcard) | 1971

Last week we brought up a Turkish cover of a Beatles song. Covers and Turkish versions of well-known English songs were very popular in the late 60s and throughout the 70s. Mavi Işıklar (Blue Lights) was one of the leaders of this genre and they covered the songs of Beatles, The Cedars, Paul Revere & the Raiders, and many others. Aşk Çiçeği (Flower of Love) is the last single of Mavi Işıklar, because after the release in 1971 vocalist Nejat Toksoy and keyboardist Metin Yavuzdoğan joined the army for their compulsory military service, and when they returned the economical conditions and recent changes in Turkish Pop Music culture forced the band to quit music business. Aşk Çiçeği is a Turkish cover of Shocking Blue’s “Send Me A Postcard” released in 1968. Enjoy!

Geçtiğimiz hafta sizlerle bir Beatles parçasının Türkçe aranjmanını paylaşmıştık. Daha önce de bahsettiğimiz üzere, 60ların sonu ve 70ler boyunca popüler İngilizce şarkıların Türkçe aranjmanları trend haline gelmişti. Bu tarzın önde gelenlerinden Mavi Işıklar da Beatles, The Cedars, Paul Revere & the Raiders ve daha bir çok grup ve sanatçının eserlerini Türkçe olarak aranjmanladı. Aşk Çiçeği, Mavi Işıklar’ın son 45liğidir, çünkü parçanın yayınlanmasından hemen sonra (1971) solist Nejat Toksoy ve klavyeci Metin Yavuzdoğan uzun süren askerlik görevlerini yerine getirmiştir. Döndüklerinde ise grubun ekonomik durumu ve değişen müzik kültüründen dolayı müzik endüstrisinden çıkmak zorunda kalmışlardır. Shocking Blue grubunun 1968 senesinde yayınladığı “Send Me A Postcard” (Bana Kartpostal Yolla) parçasının Türkçe aranjmanı olan Aşk Çiçeği 1971 yılında piyasaya sürülmüştür. İyi dinlemeler!

Mavi Işıklar

Mavi Işıklar

Alican Kutlay
Archaeologist and art historian based in Istanbul. Istanbul and Turkish Psychedelic Music geek. #ListenToTurkishPsychedelic

Comments